1. eTravel.cz
  2. Egypt
  3. Místní kuchyně

Ochutnejte tradiční egyptskou kuchyni

Egyptská kuchyně je kuchyní arabskou obohacenou o osmanské a britské vlivy. Mezi typické suroviny místní kuchyně patří čerstvá zelenina, rýže, pšenice, jehněčí, kozí, skopové a drůbeží maso a ryby a mořské plody. Z důvodu arabské kultury a náboženství je zde vyloučena konzumace vepřového masa a pití alkoholu.

Věděli jste, že Egypťané si přejí dobrou chuť po jídle? Až po skončení konzumace uslyšíte "hanían" vězte, že vám právě někdo popřál dobré chutnání.

Začněte den egyptskou snídaní

Typická egyptská snídaně se skládá z vajec, fazolí a zeleniny. V hotelech a turistických zařízeních však samozřejmě dostanete možnost nasnídat se pečiva, džemů, sýrů, ovoce i ostatních pro nás známých snídaňových pokrmů.

Snídaně

Mezi tradiční egyptské předkrmy patří smažená, grilovaná či nakládaná zelenina. Oblíbeným prvním chodem jsou polévky, např. molokhia (kořeněný zeleninový vývar z rostliny molokhia podobné špenátu), šorbat adas (čočková polévka), dále plněná zelenina, např. warak ajnab (plněné vinné listy) či bámja (plněné paprikové lusky).

Vyzkoušejte typické egyptské pokrmy

Mezi jídla, na která v Egyptě narazíte nejčastěji, patří následující pokrmy:Chobotnice

  • Kebab - kousky grilovaného masa na špízu
  • Kofta - masové karbanátky
  • Šavarma - jehněčí nebo skopová pečeně na rožni
  • Falafel - cizrnové smažené kuličky
  • Tahini - sezamová pasta
  • Baba ghanoush - rozmixovaný baklažán s tahini
  • Plody moře - grilované ryby a mořské plody, nejčastěji cejn, okoun, parmice, humr, garnát, sépie, oliheň
  • Arabský chléb - typická příloha
  • Oslaďte si život dezerty egyptské kuchyně

    Nejznámějším egyptským dezertem je baklava (sladkost z ořechů, mandlí a medu), basboussa (sladký krupicový koláč), kunafa (nudlový koláč s ořechy a medem), mahalabeja (mléčný dezert a ořechy), om ali (rýžový nákyp s mlékem, ořechy, skořicí a rozinkami) a atayef (smažený dezert s náplní). Mezi sladké svačinky můžeme zařadit také ovoce. V Egyptě se jí především datle, fíky, banány, guava a pomeranče.

    Zapijte jídlo tradičními egyptskými nápoji

    Džuskávu, která je velmi sladká a často kořeněná kardamomem.

    Oblíbeným teplým nápojem je také čaj (černý, mátový). Zvláštním typem čaje je tzv. karkade (ibiškový čaj, který se podává teplý nebo studený).

    Z alkoholických nápojů doporučujeme místní pivo Stella local nebo černé pivo Marzen. Egyptské víno dobře poznáte podle lokálního názvu - např. Cleopatra nebo Pharaon. Zajímavým egyptským alkoholem je datlová brandy a takzvaný zibib (alkohol z hroznových slupek, který je dochucený anýzem). 

    Velice oblíbené jsou ovocné šťávy vymačkané z čerstvého ovoce (např. banánová či mangová).

    Co by vás mohlo o Egyptě dále zajímat