1. eTravel.cz
  2. Španělsko
  3. Místní kuchyně

Ochutnejte tradiční španělskou kuchyni

Mezi typické suroviny španělské kuchyně patří olivový olej, čerstvá zelenina a ovoce, ryby a plody moře a také maso v podobě různých sušených šunek, klobás atd. Díky své rozmanitosti se španělská kuchyně řadí mezi jedny z velmi oblíbených světových kuchyní.

Gazpacho

Mezi nejdůležitější jídla dne patří ve Španělsku podobně jako u nás oběd. Snídani se nepřikládá přílišná důležitost. Oběd mívá obvykle několik chodů a podává se o něco později než u nás. Zhruba v čase 13:30 až 16:00. Místní lidé si k obědu často objednávají v restauracích tzv. menú del día, které se skládá z několika chodů a je cenově výhodnější než samostatné pokrmy. Velmi podstatným okamžikem je siesta, která následuje po obědě. Během ní se odpočívá. Večeře se podává také později než u nás, a to zhruba od 21:00 do 23:00. 

Vyzkoušejte typické španělské pokrmy

Mezi jídla, na která ve Španělsku narazíte nejčastěji, patří následující pokrmy:španělská šunka

  • Paella: nejznámější španělské jídlo původem z Valencie, směs rýže, zeleniny a masa nebo mořských plodů připravovaná ve speciální nádobě
  • Gazpacho: hustá studená polévka z rajčat, papriky, česneku a cibule
  • Tortilla espaňola: omeleta z brambor a vajec
  • Pescado, mariscos: mořské plody a ryby v různých úpravách
  • Bocadillo: obložená bageta s různými přísadami
  • Tapas: jednohubky v podobě uzenin, sýru, oliv apod. podávané během celého dne nebo večer u skleničky
  • Jamón: sušená šunka, která je u Španělů velmi oblíbená. Existují tzv. Musea del Jamón, především v Madridu, zaměřená právě na prodej těchto masových pochoutek
  • Chorizo: oblíbené kořeněné klobásky
  • Vychutnejte si dezerty španělské kuchyně

    Po dobrém jídle následuje dezert. Vyzkoušejte typické španělské churros (podlouhlé válečky smažené v oleji), flan (pudinkový koláč) či turron (sladkost z ořechů podobná tureckému medu). Mezi dezerty můžeme zařadit také čerstvé ovoce a jogurty. Typickým španělským ovocem jsou pomeranče, mandarinky, kaki apod.

    Zapijte jídlo tradičními španělskými nápoji

    Mezi oblíbené španělské alkoholické nápoje patří slavná sangria (červené víno s ovocným džusem, nakládaným ovocem, případně s různými destiláty), tinto de verano (červené víno s příchutí citronu podávané s ledem), scherry (dezertní andaluské víno), koňak (španělská brandy), cava (šumivé víno) a španělské víno, které místní lidé pijí často k jídlu. Španělé mají rádi také teplé nápoje. Upřednostňují především silnou kávu nebo kávu s mlékem, dále horkou čokoládu, ke které se často podává churros a tzv. horchatu (mléčný nápoj z tygřích ořechů).

    Co by vás mohlo o Španělsku dále zajímat