1. eTravel.cz
  2. Dánsko
  3. Dánská kuchyně

Dopřejte si dánskou kuchyni a její speciality

Dánská kuchyně je velmi specifická, jelikož využívá především ingredience, které se dají pěstovat a produkovat ve vlhčím a chladnějším podnebí. Mezi základní suroviny dánské kuchyně patří ryby (losos, platýs a treska), mořské plody, maso (hlavně vepřové), obiloviny, zelenina (především brambory, listová zelenina a červená řepa), houby, mléko a mléčné výrobky (hlavně sýry). Dánská jídla jsou připravována z nejkvalitnějších zdejších surovin. Dánové si potrpí na čerstvost ingrediencí.

Sommerbrod
Národní dánské jídlo - tmavý žitný chléb s různými ingrediencemi

Jaká jsou tradiční hlavní jídla dánské kuchyně?

Z dánské kuchyně vám doporučujeme vyzkoušet následující dánská jídla:

  • Flæskesteg - vepřová pečeně
  • Frikadeller - smažené karbanátky z mletého masa podávané obvykle s bramborami, řepou či zelím
  • Koldt bord - variace studených a teplých pokrmů
  • Leverpostej – játrová paštika z vepřových jater
  • Pølse - vepřová klobása podávaná s remuládou
  • Rullepølse - závitek z vepřového žaludku s bylinkami nakrájený na plátky
  • Smørrebrød -  tmavý žitný chléb s máslem, rybou (např. uzený losos, úhoř, filé nebo makrela), mořskými plody (krevety), plátkem rostbífu či sýru nebo s játrovou paštikou, zeleninou (cibule, chřest, nakládané okurky či mrkev) a omáčkou (např. majonézou nebo remuládou), jde o nejtypičtější dánské jídlo v mnoha variantách

K mnoha dánským jídlům neodmyslitelně patří tzv. remuláda (ostrá omáčka z majonézy, ančoviček, kaparů, nakládané zeleniny a koření) a pečivo.

Doporučujeme vám nejlepší dánské dezerty

Také dánské dezerty jsou velmi chutné. Které z nich stojí za to vyzkoušet?

  • Æbleskiver - sváteční kobliha plněná plátkem jablka
  • Dánský marcipán - je proslulý po celém světě
  • Rødgrød med fløde - jeden z nejoblíbenějších dánských dezertů z ovoce a šlehačky
  • Wienerbrød - sladké pečivo z plundrového těsta, které je celosvětově známé a v Dánsku jej začali péct rakouští pekaři
Wienerbrod
Dánský wienerbrod

Věhlasné dánské pivo a další alkohol

K dánské kuchyni neodmyslitelně patří alkohol. Dánové jsou údajně největšími konzumenty piva na světě. Nejoblíbenějším pivem je kodaňský Carlsberg, Tuborg a Faxe (Carlsberg je největším světovým vývozcem piva vůbec). Také v konzumaci vína (především červeného) obsazují Dánové tradičně první desítku světového žebříčku. Za ochutnání stojí dánský gløg (svařené víno s rozinkami, ořechy a kořením). 

Co se týče tvrdšího alkoholu, vyhlášený je především dánský akvavit (bylinkový destilát z brambor či obilí). Za zmínku stojí také Gammel Dansk (hořký bylinný likér). Jistě jste již slyšeli výraz šnaps, který je označením pro čirý alkohol, jež se podává mezi jednotlivými chody dánského jídla - v Dánsku mezi různými druhy zdejší speciality smørrebrød.

Z nealkoholických nápojů se v Dánsku nejvíce pije káva.

Co by vás mohlo dále zajímat