Ochutnejte typickou dominikánskou kuchyni

Dominikánská kuchyně je velmi rozmanitá, chutná a sytá. Ovlivnily ji vlivy španělské, indiánské i africké. Pro dominikánskou kuchyni jsou charakteristické tyto základní suroviny: ryby, mořské plody, kuřecí a vepřové maso, tropické ovoce a zelenina, dále pak hlavně fazole, rýže, kukuřice, yucca či smažené banány, které jsou vhodné k tepelné úpravě (plantain). Z koření se v Dominikánské republice setkáte převážně s koriandrem, chilli, skořicí, hřebíčkem a kari. K dochucení se dále používá kokosové mléko, česnek, limety a cukrová třtina.

Cocido
Dominikánské cocido

Tradiční jídla Dominikánské republiky

Které speciality dominikánské kuchyně stojí za to vyzkoušet?

  • Banány
    Smažené banány

    Cocido - pomalu vařený pokrm, který se připravuje z různých druhů masa nebo ryb či mořských plodů, zeleniny a luštěnin

  • Habichuelas guisadas – dušené červené fazole s rýží

  • Chicharrones de pollo - smažené pikantní kousky kuřete

  • Mangú – směs rozmačkaných banánů s vajíčkem, uzeninou a sýrem, podává se hlavně k snídani

  • La bandera Dominicana – dušené maso s červenými fazolemi, bílou rýží a smaženými banány, národní jídlo Dominikánské republiky, v překladu "Dominikánská vlajka", kterou vzdáleně připomíná barvami

  • Locrío - rýže se zeleninou a masem

  • Pastelito - plněné masové taštičky ze stánků

  • Pescado de coco - ryba s kokosovou omáčkou

  • Sancocho – polévka ze sedmi druhů masa s kořenovou zeleninou a plantain banány, tradiční jídlo dominikánské kuchyně

Nejčastějšími přílohami k pokrmům dominikánské kuchyně jsou plantain banány (tostones) nebo batáty. Obvykle se podávají smažené. Nezbytnou součástí většiny pokrmů jsou fazole nebo rýže. V dominikánské kuchyni se setkáte také s pečivem. Výborný je chleba z maniokové mouky (casabe).

Sladké dobroty dominikánské kuchyně a tropické ovoce

Dezerty dominikánské kuchyně určitě stojí za to vyzkoušet. Často zde narazíte na různé pudinky, sladké krémy (např. z kokosu, vanilky, karamelu či ovoce). Populárním moučníkem jsou na sladko podávané smažené banány s karamelem a kokosem a flan (pudinkový dezert ve tvaru bábovky). Dalším typickým zákuskem dominikánské kuchyně je habichuelas con dulce (sladký fazolový krém s kokosovým mlékem).

Tropické ovoce je velmi chutné a sladké, takže ho můžeme zařadit mezi dezerty, které jsou navíc zdravé. Vyzkoušejte čerstvé ananasy, manga, papáju, mučenku, limoncillo či jiné chutné tropické ovoce.

Karibský rum a další nápoje dominikánské kuchyně

Velmi oblíbeným alkoholickým nápojem v Dominikánské republice je karibský rum. V turistických centrech se prodává mnoho míchaných nápojů, jejichž základem je právě karibský rum. Jde např. o Piňa Coladu, Cuba Libre, Mojito atd. Dominikánskou specialitou mezi alkoholickými nápoji je koktejl Mama Juana (z karibského rumu, červeného vína, medu a bylinek s příchutí stromové kúry). Pokud budete mít chuť na pivo, sáhněte po kvalitních značkách Presidente, Bohemia či Quisqueya.

Z nealkoholických nápojů jsou výborné ovocné šťávy (jugos) a mléko z kokosových ořechů. Další typický dominikánský drink, který doporučujeme vyzkoušet, je Morir Soñando, který se skládá z pomerančového džusu, mléka a ledu a je velmi osvěžující.

Míchané nápojeCo by vás mohlo dále zajímat