1. eTravel.cz
  2. Francie
  3. Francouzská kuchyně

Francouzská kuchyně: pochutnejte si na jejích největších specialitách!

Francouzská kuchyně je synonymem pro kulinářské zážitky a vybrané pokrmy a byla organizací UNESCO označena jako nedotknutelné kulturní dědictví. Francouzská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších a nejlahodnějších kuchyní celé planety, která v historii významně ovlivnila mnoho dalších světových kuchyní. Právě Francie je kolébkou tzv. grande (haute) cuisine, tedy gastronomie vysoké úrovně, která je typická pro luxusní restaurace s vysokými cenami a vyžívá se nejenom ve vybraných chutích, ale i v prvotřídním vzhledu jídla a dalších detailech. Francouzská kuchyně se liší region od regionu. Na typická jídla jednotlivých regionů Francie mají vliv místní přírodní podmínky, geografická poloha i okolní oblasti.

Mezi hlavní suroviny francouzské kuchyně patří především jehněčí, skopové, telecí a hovězí maso, zvěřina, ryby a mořské plody, zelenina (hlavně chřest, špenát, baby karotka, dýně), mléčné produkty a sýry, různé masné a uzenářské výrobky, pečivo (především bagety, fougasse, croissanty) a bylinky.

Francouzská kuchyně
Výběr sýrů, francouzská kuchyně

Navnaďte chuťové buňky francouzským předkrmem

Francouzský oběd i večeře se v restauracích vždy skládá minimálně ze tří chodů. Před hlavním chodem a dezertem je nezbytný předkrm. A jaké předkrmy francouzské kuchyně jsou ty nejlepší? Doporučujeme vám paštiku s bagetkou (výtečná je foie gras ze ztučněných kachních a husích jater), vařené artyčoky se zálivkou vinaigrette (z citronové šťávy), baklažánovou gratinádu (zapečené baklažány), šneky s česnekovým máslem nebo vařené slávky (obvykle na bílém víně). Nejvyhlášenějšími polévkami francouzské kuchyně jsou rybí bouillabaissa (bujabéza), krémová polévka bisque z korýšů nebo tradiční cibulačka.

Mušle
Vařené mušle, francouzská kuchyně

Vyzkoušejte typická jídla francouzské kuchyně

Které francouzské speciality stojí za to vyzkoušet?

  • Boeuf bourguignon (hovězí po Burgundsku) - maso dušené se zeleninou na červeném víně
  • Cassoulet - směs z vepřového a dalších druhů masa, klobás a fazolí vařená v keramické míse (cassole)
  • Coq au vin - drůbeží maso na víně se slaninou, houbami a bylinkami
  • Crêpe - slané palačinky se sýrem, šunkou, vajíčky či zeleninou (jako dezert se podávají crêpe na sladko)
  • Cuisses de grenouille (žabí stehýnka) - chutnají podobně jako kuřecí maso
  • Matelote d´anguille - úhoř vařený na červeném víně
  • Pommes de terre gratinées – gratinované brambory se smetanou
  • Pot-au-feu - dušené hovězí maso se zeleninou
  • Quiche - slaný koláč s různými ingrediencemi, nejznámější je lotrinský quiche se sýrem a slaninou
  • Ratatouille - vegetariánská tepelně upravená směs zeleniny s provensálským kořením
  • Truffle - lanýže (houby pokládané za kulinářskou lahůdku)

Na francouzském stole obvykle nechybí bagety. Oblíbenými omáčkami jsou aïoli (česneková majonéza), rouille (ostrá šafránová omáčka, obvykle se podává k bujabéze), tapenade neboli tapenáda (pasta z oliv, kapar, ančoviček, olivového oleje a česneku).

Slavné francouzské sýry

Sýry neodmyslitelně patří k francouzské kuchyni. Vyhlášený je např. roquefort (plísňový sýr z ovčího mléka), camembert (plísňový krémový sýr z kravského mléka), bleu d´Auvergne (modrý sýr z kravského mléka), brie (měkký sýr z kravského mléka s bílou plísní), comté (tvrdý sýr z nepasterizovaného kravského mléka) a chèvre (sýry ze syrového nepasterizovaného kozího mléka).

Zakončete hodování francouzským dezertem

Francouzské dezerty jsou sladkou tečkou, která následuje po každém pořádném francouzském jídle. Co vám doporučujeme na dovolené ze sladkostí francouzské kuchyně vyzkoušet?

  • Crème brûlée - nejslavnější francouzský moučník v podobě pudinku pokrytý karamelem a podávaný v kulaté nádobě
  • Mille-feuille - řezy ze třech vrstev listového těsta proloženého pudinkem nebo šlehačkou a ovocem
  • Mousse au chocolat - lahodný čokoládový krém
  • Pain au chocolat – pečivo plněné čokoládou
  • Profiteroles (profiterolky) - kuličky z odpalovaného těsta plněné krémem
  • Tarte tatin – horká jablka ve sladkém těstíčku
Profiterolky
Typický dezert francouzské kuchyně - profiterolky

Zapijte jídlo francouzským vínem

Co by to bylo za francouzskou kuchyni, kdyby nebyla doplněna kvalitním vínem? Víno je ve Francii nejběžnějším nápojem a není divu, že francouzské víno je považováno za jedno z nejlepších vín světa. Francie je největším výrobcem vína a věhlasu se těší především odrůdy Merlot, Pinot noir, Cabernet Savignon, Sauvignon blanc, Chardonnay i další. Proslulé francouzské šampaňské pochází z regionu Champagne.

Mezi další oblíbené alkoholické nápoje francouzské kuchyně patří koňak ze stejnojmenného městečka Cognac (vinná brandy z bílého suchého vína), Armagnac (vinná brandy z několika odrůd vína), různé likéry (např. anýzový Pastis) i ovocné pálenky (např. jablečná brandy Calvados) a mnohé další.

Červené víno
Červené francouzské víno

Co by vás mohlo dále zajímat