1. eTravel.cz
  2. Itálie
  3. Místní kuchyně

Ochutnejte proslulou italskou kuchyni

Italská kuchyně je celosvětově známá a oblíbená. Kdo by neznal a neměl rád italskou pizzu, těstoviny, italské sýry nebo lahodnou zmrzlinu a víno? Mezi tradiční italské suroviny patří čerstvá zelenina, maso, ryby a mořské plody, sýry, bylinky, olivy a olivový olej.

Italské surovinyZajímavosti italské kuchyně

Italové milují jídlo a na jejich způsobu stolování je to znát. Zatímco italská snídaně bývá menší a rychlá, během dne si to Italové dostatečně vynahradí při obědu a večeři. Hlavní jídlo má několik chodů. Začíná se studeným předkrmem, pokračuje teplým prvním chodem, druhým chodem a končí sladkým dezertem. Italské porce jsou z důvodu množství chodů malé. Nesmí chybět ani káva a víno nebo likér.

Itálie je rozlehlou zemí, takže v jejích jednotlivých regionech narazíte na odlišné chutě. Jiná je italská kuchyně na jihu a severu země, západě i východě. Typické italské pokrmy - pizzu, těstoviny a rizoto - však ochutnáte všude.

Kam za italskou kuchyní

Nenechte se zmást rozmanitostí italských podniků, které servírují jídlo. Za vybranými pokrmy zamiřte do ristorante, pizzerie nebo osterie (restaurace s domácí kuchyní). Za levnějším a rychlejším jídlem se vydejte do trattorie (hostinec), tavola calda (jídelna s teplými a studenými pokrmy), rosticerie (rychlé občerstvení, jídlo sebou), pannatterie (pečivo a pizzy), spaghetterie (jídelna s těstovinami a pizzou) či snack baru. Pro dezert zavítejte do pasticerie (cukrárna) a pro dobré pití do bottiglieria (vinotéka), enoteca (víno na místě či sebou) nebo baru.

Italská kuchyněNavnaďte chuťové buňky

Italské jídlo začíná variací studených předkrmů (antipasti) a pokračuje prvním chodem, kterým jsou většinou těstoviny, rizoto, dále pokrmy z darů moře nebo polévky. Polévky jsou však dominantou spíše na severu země. Slavná italská polévka minestrone se skládá ze zeleniny, těstovin a bývá posypaná parmezánem. Další zajímavou polévkou je brodetto (rybí polévka), na kterou narazíte v regionu Marche.

Italské sýry

Mezi nejoblíbenější italské sýry patří mozzarella (měkký sýr z kravského nebo bůvolího mléka), parmezán (tvrdý drobivý sýr z kravského mléka), gorgonzola (plísňový sýr z kravského nebo kozího mléka), grana padano (tvrdý zrnitý sýr), pecorino (tvrdý slaný sýr z ovčího mléka), ricotta (měkký syrovátkový ovčí nebo kravský sýr) a mascarpone (krémový sýr z čerstvého kravského mléka).

Italské masné výrobky

Oblíbenými italskými masnými výrobky jsou prosciutto (sušená šunka z vepřové kýty nakrájená na tenké plátky, nejpopulárnější je parmská šunka, která pochází z města Parma), pancetta (italská slanina sušená v soli a koření) a mortadella (měkký salám z jemně namletého vepřového masa, tuku z krkovice a koření).

Italské těstoviny

Jako první chod se v Itálii nejčastěji servírují různé druhy těstovin. Jde např. o spaghetti (dlouhé tenké těstoviny), bucatini (duté špagety), penne (duté válečky s brázdami nebo hladkým povrchem), macaroni (podlouhlé duté těstoviny z bezvaječného těsta), fettuccine (ploché tlusté nudle), fusilli (ve tvaru spirály), tagliatelle (ploché tlusté nudle), ravioli (plněné těstoviny), lasagne (široké a ploché těstoviny skládané ve vrstvách a prokládané masem, sýrem či zeleninou), gnocchi (měkké knedlíčky z mouky a brambor) a další.

špagetiVychutnejte si speciality italské kuchyně

Nejčastějšími pokrmy, na které v Itálii narazíte, jsou:Pizza

  • Pizza: kruhový plát světlého těsta pečený v peci pokrytý různými surovinami. Pizza je původem z Neapole (je zapsaná na seznamu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO). Existuje mnoho druhů pizzy, nejznámějšími druhy jsou:
    1. Margherita: základní pizza s rajčaty, mozzarellou a bazalkou
    2. Pizza al Prosciutto: kromě základních surovin se přidá sušená šunka prosciutto
    3. Pizza al Funghi: kromě základních surovin se přidají houby
    4. Quattro Formaggi: pizza ze čtyř sýrů - mozzarelly, gorgonzoly, stracchino a fontiny
    • Těstoviny: podávané "al dente" s omáčkami, masem, plody moře, zeleninou a sýry
    • Rizoto: rýže vařená ve vývaru či víně a podávaná s masem, mořskými plody a zeleninou, existuje mnoho druhů rizota, oblíbené je např. rizoto s mořskými plody
    • Polenta: kukuřičná kaše
    • Carpaccio: tenké plátky syrového masa nebo ryby pokapané olivovým olejem, citronem, sypané parmezánem nebo zalité omáčkami
    • Panini: plněné sendviče podávané teplé z kontaktního grilu
    • Maso: Italové zbožňují především telecí a kuřecí maso, nejčastěji ho připravují na grilu nebo dusí
    • Mořské plody: převážně mušle, ústřice, krabi, raci a sépie

    Oblíbenou omáčkou k těstovinám, pizze i jiným pokrmům je pesto z bazalky, česneku, soli, piniových oříšků a sýru parmezán nebo pecorino. Pesto se připravuje v hmoždíři. K pokrmům se často podává také italské pečivo. Populárním italským pečivem je focaccia (plochý italský chléb posypaný bylinkami) a bruschetta (opečený chléb s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem).

    Zakončete hodování sladkou tečkou

    Na dovolené v Itálii vyzkoušejte slavné italské tiramisu (dezert z piškotů namočených do kávy, vaječných žloutků, cukru a rumu prokládaný vrstvami krémového mascarpone), dále biscotti (suché křupavé sušenky pečené nadvakrát) a cannoli (sicilské trubičky plněné sladkým krémem ze sýru ricotta). Nesmíte si nechat ujít ani pravou italskou zmrzlinu "gelato". Druhů zmrzliny nabízejí v Itálii nespočet - ovocné, jogurtové, oříškové, čokoládové apod. Nejlepší zmrzlinu poznáte podle nápisu "produzione artigianale", který značí, že zmrzlina byla vyrobena s dodržením tradičních metod.

    zmrzlinaDoplňte jídlo typickými italskými drinky

    Alkoholické nápoje

    Italové jsou gurmáni nejenom v jídle, ale i v pití. Začínají aperitivem, kterým je obvykle Campari (lihovina s hořkou příchutí), Cinzano (italský vermut ve variantách rosso, bianco, extra dry, rosé) nebo perlivé víno (Lambrusco). Během jídla se podává víno nebo pivo. Z piv jsou populární značky Peroni a Moretti, mnohem větší oblibě se však těší víno. Z vín vyzkoušejte výtečné Chianti (suché rubínově červené víno z Toskánska). Z likérů ochutnejte limoncello (citrónový likér ze Sicílie) a sambuku (anýzový likér). Na dovolené v Itálii se jistě setkáte také s grappou (pálenkou ze zbytků po lisování vína, která je velmi aromatická). Při zimním pobytu v italských Alpách vás zahřeje slavné bombardino (teplý alkoholický nápoj z vaječného nápoje Advocaat a brandy se šlehačkou).

    BombardinoItalská káva a nealkoholické nápoje

    Po jídle následuje káva, kterou Italové zbožňují. Typické je silné italské espresso. Podává se i ve variantě s likérem, např. grappou (caffe corretto). Další populární variantou kávy je v Itálii cappuccino (espresso s horkým mlékem a mléčnou pěnou), caffe latte (espresso s mlékem a jemně našlehanou pěnou, oproti cappuccinu je větší a obsahuje více mléka), caffe macchiato (espresso s malým množstvím zpěněného mléka), caffe mocha (caffe latte s kakaovým práškem nebo sirupem) či caffe lungo (espresso s dvojnásobným množstvím vody). Z nealkoholických nápojů je zajímavé tzv. Chinotto (sycený nápoj z plodů citurusu myrtifolia) a spermuta (čerstvá ovocná šťáva).

    Co by vás mohlo dále zajímat