Jaké jídlo vzít sebou na dovolenou?

Dovolená je před vámi a vy přemýšlíte, jaké sebou zabalit jídlo, abyste neměli vy ani vaše ratolesti hlad? Ať už potřebujete jídlo na cestu nebo na celou dovolenou, protože nemáte zajištěné stravování, zde najdete užitečné tipy na jednoduchá jídla vhodná na cestování i zavařená, hotová a rychlá jídla na celý pobyt.

SnídaněJídlo na cestu

Pokud vás čeká dlouhá cesta na dovolenou, jistě sebou budete připravovat jídlo. Českou klasikou jsou samozřejmě řízky s chlebem. Existuje však mnoho jiných chutných jídel, která lze konzumovat studená. Připravte si na cestu například:

  • domácí pizzu z listového těsta,
  • karbanátky se zeleninovou oblohou,
  • kuskus s masem a zeleninou,
  • luštěninový salát,
  • obložený chléb, bagetu nebo sendvič se šunkou, sýrem, vajíčkem či zeleninou,
  • řízky s chlebem,
  • sekanou s chlebem,
  • slané či sladké palačinky,
  • těstovinový salát se zeleninou a tuňákem,
  • tortillu plněnou uzeným lososem nebo šunkou, sýrem a zeleninou,
  • zapečený toast,
  • zeleninový salát s masem, sýrem, vajíčkem či tuňákem a pečivem.

Kromě těchto plnohodnotných jídel se vám budou na cestách hodit sušenky, dále omyté ovoce či nakrájená zelenina. Nezapomeňte si ani bezoplachový dezinfekční gel na umytí rukou, vlhčené ubrousky na otření úst a případně také plastové příbory.

Jídlo v letadle

Pokud letíte na dovolenou letadlem, mějte na paměti, že je vhodnější převážet potraviny v odbaveném zavazadle.

Jaké jídlo můžete mít v příručním zavazadle?

V příručním zavazadle, které si sebou berete na palubu letadla, můžete mít jídlo pro malé děti nebo nemocné cestující. Doporučuje se pouze takové množství dětské výživy či speciálních potravin potřebné na dobu trvání letu. Pracovníci letiště jsou oprávněni vás požádat o ochutnání jídla v rámci bezpečnostní kontroly. Na palubu letadla si také můžete vzít potraviny zakoupené v letištním tranzitním prostoru.

Jaké jídlo můžete mít v odbaveném zavazadle?

V odbaveném zavazadle je možné přepravovat jídlo. Nevhodné jsou pouze potraviny tekuté konzistence, jejichž obal se může při manipulaci se zavazadlem poškodit. Ani s jídlem v odbaveném zavazadle to však není úplně jednoduché. Pro jistotu se dopředu informujte, zda neexistují nějaká omezení dovozu potravin do dané destinace. Například do USA se nesmí dovážet většina druhů ovoce a zeleniny, maso a masné výrobky, měkké sýry, tvaroh a více než 1 litr alkoholu na osobu. Na Nový Zéland si zase nesmíte dovézt čerstvé ovoce a zeleninu, ryby a maso.

Na letištiJídlo na dovolenou

Na samotný pobyt je samozřejmě vhodné balit trvanlivé potraviny, které vydrží dlouhý čas a vysoké teploty. Patří mezi ně sušenky, cereálie, müsli, krekry, sušené ovoce a ořechy, marmeláda, med, různé paštiky, salámy, masové konzervy, konzervované či nakládané ovoce a zelenina, vakuově balené pečivo, těstoviny, rýže, luštěniny, instantní jídla (polévky v pytlíku, ovesné kaše, pudinky, těstoviny i omáčky) nebo zavařená jídla (lečo, různé polévky, zavařené maso, zelenina, omáčky). Z těchto surovin je možné vařit jednoduché pokrmy, a pokud nechcete ve vaší dovolenkové destinaci kupovat vůbec žádné potraviny, vystačíte si s nimi na snídaně, svačiny, obědy i večeře po celou dovolenou. Poradíme vám, jak na to.

Snídaně

K snídani si na dovolené můžete z výše uvedených trvanlivých potravin připravit následující pokrmy:

  • instantní ovesnou kaši,
  • müsli či cereálie s medem nebo marmeládou,
  • pečivo s paštikou, salámem, marmeládou nebo medem.

Svačiny

K svačinám si na dovolené můžete z výše uvedených trvanlivých potravin dát:

  • konzervované nebo nakládané ovoce,
  • sušené ovoce a ořechy,
  • sušenky či krekry.

Obědy a večeře

Jako hlavní chod k obědu či večeři si na dovolené z výše uvedených trvanlivých potravin připravte následující pokrmy:

  • čočka s uzeninou,
  • fazole s párky či pečivem,
  • guláš z konzervy (bramborový, segedínský, maďarský),
  • instantní těstoviny s omáčkou,
  • lančmít,
  • lečo,
  • pečivo se salámem, paštikou, tuňákem nebo masem z konzervy,
  • polévky z pytlíku,
  • rizoto s nakládanou zeleninou,
  • špagety s boloňskou omáčkou z konzervy,
  • utopence.

Pokud máte zájezd bez stravování, přibalte si:

  • zápalky,
  • kávu, čaj,
  • cukr, sůl, koření,
  • kombinovaný nůž s otvírákem a vývrtkou, 
  • utěrku, přípravek na mytí nádobí, houbičku.

Rychlá jídla z lokálních surovin

Na dovolené jistě oceníte rychlá jídla, která jsou nenáročná jak na čas, tak i na přípravu. Přinášíme vám tipy na taková jídla, jejichž přípravu zvládnete v jednoduše vybavené kuchyni a ze surovin, které seženete všude na světě:

  • palačinky s marmeládou nebo medem,
  • párky s bramborovou kaší,
  • maso nebo ryba na pánvi se zeleninovou přílohou či rýží,
  • míchaná vajíčka s pečivem,
  • těstoviny s rajčatovou omáčkou a sýrem,
  • vaječná omeleta,
  • zeleninový salát s masem, mořskými plody nebo sýrem,
  • zeleninové rizoto se sýrem.

Pobyt v cizí zemi je také o poznávání její tradiční kuchyně a surovin. Doporučujeme proto na dovolené vyzkoušet také lokální pokrmy. Podívejte se, jaké speciality můžete ochutnat například v Bulharsku, EgyptěŘecku, Španělsku, Tunisku a Turecku.

Italské surovinyCo by vás mohlo dále zajímat