Rakouská kuchyně je velice chutná. Využívá surovin té nejvyšší kvality. Ne nadarmo bývá Rakousko považováno za "zemi požitkářů". Rakouská kuchyně je ovlivněna kuchyní německou, maďarskou, italskou i českou. Právě z toho důvodu nám mnohdy připomene naši kuchyni. Mezi oblíbené suroviny rakouské kuchyně patří maso (především hovězí a telecí či zvěřina), ryby (sladkovodní), vejce, různé druhy zeleniny, houby, mléko, obiloviny a další ingredience.
Z rakouské kuchyně doporučujeme vyzkoušet především pravý vídeňský řízek, špekové knedlíky a sacherův dort s vídeňskou kávou.
Tradiční jídla rakouské kuchyně
Rakouská jídla jsou velmi vydatná a také tučná. Často se dochucují špekem, smaženou cibulkou nebo se připravují na sádle. Pro rakouskou kuchyni jsou typické různé uzeniny a masné výrobky (výborné párky a klobásy), vařené a dušené maso, knedlíky, pečivo, smažené pokrmy a sladkosti. K rakouským jídlům se někdy přidává osmažené volské oko. Buďte tedy připraveni na to, že rakouská kuchyně může být tučnější než ta, na kterou jste zvyklí. Jistě si na ní však pochutnáte. Vyzkoušejte následující hlavní rakouská jídla:
Vídeňský řízek - smažený plátek telecího masa v trojobalu s bramborovým salátem
Tafelspitz - hovězí špička vařená v zeleninovém vývaru s bramborami a křenovou omáčkou
Tyrolský gröstl - kousky hovězího masa s bramborami a volským okem
Tyrolské knedlíky - slavné špekové knedlíky s uzeným masem a zelím
Guláš - oblíbené rakouské jídlo převzaté z maďarské kuchyně, zdobí se syrovou cibulí
Špecle - příloha v podobě těstovinových noků se sýrem a smaženou cibulkou
Sladké rakouské dezerty
Rakouská kuchyně je velmi bohatá na výtečné dezerty. Které z nich si rozhodně nesmíte nechat ujít?
Císařský trhanec - trhanec ze sladkého těsta s jablečným pyré
Mozartovy koule - slavné čokoládové kuličky s marcipánem a nugátem
Palačinky - často podávané s čokoládou a tvarohem
Sacherův dort - dort s meruňkovou marmeládou a čokoládou známý po celém světě
Štrúdl - typický jablečný štrúdl s rozinkami, tzv. apfelstrudl
Žemlovka - nákyp z jablek a pečiva
Kromě těchto tradičních dobrot ovšem v Rakousku narazíte na mnoho cukráren, které nabízejí moučníky světové kuchyně.
Sladkosti v cukrárně
Nápoje rakouské kuchyně
Vídeňská káva
Tradičním rakouským nápojem podávaným především k dezertům je slavná vídeňská káva s našlehanou smetanou. Jejím oblíbeným typem je melange - káva s horkým mlékem a šlehačkou. Kromě vídeňské kávy v Rakousku můžete ochutnat místní černou kávu (mocca) nebo kávu s alkoholem, např. fiaker (s rumem nebo pálenkou).
Rakouské víno
Rakouské víno je velmi lahodné. Hlavními oblastmi pěstování vína jsou Burgenland a Dolní Rakousko.
Rakouské pivo
Z alkoholických nápojů Rakušané hojně pijí pivo. Doporučujeme například značky linecký Zipfer či štýrský Gösser.