Zájezdy
Letenky
2 dospělí | bez dětí
17.12.2018–16.02.2018
Vyberte dopravu
Vyberte destinaci

Vyzkoušejte řeckou kuchyni

Mezi tradiční suroviny řecké kuchyně patří olivy, olivový olej, čerstvá zelenina, ovčí a kozí sýry, čerstvé ryby a plody moře, skopové, jehněčí a kuřecí maso. Díky tomu se řecká kuchyně řadí mezi jedny z nejzdravějších a nejoblíbenějších světových kuchyní.

řecký salát

Zajímavosti řecké kuchyně

V Řecku se na nic nespěchá, což platí i pro zdejší stravování. Oběd se podává zhruba kolem třetí hodiny odpolední a večeře často až po deváté hodině večerní. Řekové jsou zvyklí si jídlo náležitě vychutnávat a obzvlášť večeře se může protáhnout na dlouhé hodiny. Řekové tvrdí, že ve vlažném jídle lépe vynikne chuť, takže se nedivte, pokud vám donesou v restauraci jídlo, které není právě vytažené z trouby, hrnce či grilu. Při večerní návštěvě restaurací dbejte na vhodné oblečení. Do lepších podniků by pánové vždy měli mít dlouhé kalhoty, případně sako, dámy elegantnější oblečení.

Začněte řeckým předkrmem

Řeckým předkrmům se říká "orektiká" či "mezédes". Patří mezi ně např. vinné listy s rýží, plněné paprikové lusky, různé saláty, tepelně upravené sýry a polévky. Vyzkoušejte např. saganaki (smažený feta sýr), tyrokeftedes (restované sýrové kuličky) nebo psarosupa (rybí polévka) či fasolada (fazolová polévka).

Typická řecká jídla

Mezi jídla, na která v Řecku narazíte nejčastěji, patří následující pokrmy:Gyros

  • Tzatziki - hutný salát z okurek a jogurtu ochucený česnekem.
  • Gyros - odřezané kousky grilovaného masa podávané nejčastěji v pita chlebu s tzatziki a hranolky.
  • Souvlaki - grilovaný nebo rožněný masový špíz.
  • Musaka - pečený lilek prokládaný mletým masem s bešamelem.
  • Řecký salát - čerstvý salát z okurek, rajčat, papriky, cibule, oliv a sýru feta ochucený oreganem a přelitý olivovým olejem.
  • Keftedes - hovězí masové kuličky.
  • Dolmádes - vinné listy plněné rýží a dochucené bylinkami.
  • Ochtapodi - chobotničky v různých úpravách.

Vychutnejte si řecké dezerty

Po dobrém jídle následuje dezert. Řecká kuchyně je bohatá na sladké dezerty z ořechů a medu. Za ochutnání stojí např. chalva (dezert z ořechů, medu, oleje, cukru a sezamové pasty), baklava (listové těsto s medem a ořechy), loukoumades (malé koblížky) či řecký jogurt. Řekové také milují místní ovoce, jako např. melouny, pomeranče a fíky.

Tradiční řecké nápoje

Nejznámějším řeckým nápojem je bezpochyby ouzo (anýzový likér). Řekové ho často míchají s vodou. Dalším typickým alkoholickým nápojem je Metaxa. Metaxa se odlišuje podle počtu hvězdiček, který odpovídá rokům jejího zrání. Může mít tři, pět, sedm nebo dvanáct hvězdiček. Velmi dobré je řecké víno i pivo. Mezi nejznámější značky piva patří Mythos a Amstel. Po jídle se pije řecká káva, která je velmi silná a podávaná již slazená.

Co by vás mohlo dál o Řecku zajímat