1. eTravel.cz
  2. Turecko
  3. Místní kuchyně

Ochutnejte tradiční tureckou kuchyni

Turecká kuchyně se řadí mezi jedny z nejbohatších na světě. Je velice rozmanitá a v jednotlivých tureckých regionech se od sebe pokrmy výrazně odlišují. Základními surovinami turecké kuchyně je skopové, jehněčí a kuřecí maso, ryby a mořské plody, pšenice, rýže a čerstvá zelenina a ovoce. Nejoblíbenější zeleninou jsou baklažány. Díky vyváženému poměru zdravých surovin patří turecká kuchyně mezi nejzdravější světové kuchyně. Z důvodu místní kultury a náboženství není v Turecku zvykem konzumace vepřového masa a alkoholu.

Zelenina

Mezi tradiční turecké předkrmy patří nakládaná i čerstvá zelenina, sezónní saláty, ovčí sýry a plody moře, jako např. krabi, kalamáry a mušle. Turecké polévky jsou např. mercimek corbasi (čočková polévka) a tavuk corbasi (slepičí polévka). Polévky se často jí nejenom jako předkrm, ale i jako hlavní jídlo.

Vyzkoušejte typické turecké pokrmy

Mezi jídla, na která v Turecku narazíte nejčastěji, patří následující pokrmy:Chobotnice

  • Kebab - postupně odkrajované plátky pečeného nebo grilovaného masa. Existuje mnoho druhů.
  • Döner kebab - "otáčený" kebab
  • Adana kebab - mleté maso grilované na tyči 
  • Sis kebab - masovo-zeleninový špíz
  • Patlican kebab - maso opékané s lilkem 
  • Köfte - grilované nebo na pánvi opečené kuličky z mletého masa
  • Burek - křehké těsto plněné masem, sýrem či zeleninou
  • Midye dolmasi - plněné mušle
  • Plody moře - např. kalamáry, krevety, mušle
  • Musaka - baklažánový nákyp
  • Ciger - grilovaná játra se zeleninou
  • Enginar dolmasi - plněný baklažán
  • Dolma - nadívaná zelenina
  • Tradičními přílohami jsou pilav (rýže podávaná často s ořechovými jádry), ekmek (bílý chléb), zelenina a bulgur (šrotovaná pšenice).

    Oslaďte si život dezerty turecké kuchyně

    Nejznámějším tureckým dezertem je baklava (sladkost z ořechů, mandlí a medu), oblíbená je také chalva (sezamová pasta s cukrem), lokkum (sladká hmota s ořechy a kokosem), dondurma (zmrzlina) a muhallebi (mléčný rýžový pudink).

    Zmrzlina

    Turecká káva tak, jak ji známe my, nemá s pravou tureckou kávou nic společného. Turci pijí kávu svařenou v džezvě, a to buď s cukrem, nebo bez. I v Turecku už však má své místo rozpustná káva. Nejoblíbenějším teplým nápojem je v Turecku čaj. Tradičně jde o slazený silný černý čaj podávaný v malých skleničkách. Dále Turci pijí ovocné a bylinkové čaje. 

    Oblíbeným nápojem je tzv. ayran - ředěný jogurt dochucený kořením a bylinkami. Je velmi osvěžující.

    Přestože Turci alkohol ve většině případů nepijí, turisté zde samozřejmě alkoholické nápoje seženou. Z piv doporučujeme turecké pivo Efes. Z tvrdších alkoholů se v Turecku setkáte s rakijí, která je podobná řeckému ouzu.

    Co by vás mohlo o Turecku dále zajímat