Pro kapverdskou kuchyni jsou charakteristické následující suroviny: ryby (např. tuňáci), mořské plody (humři, raci, krabi, krevety, chobotnice, ústřice, langusty), maso (především hovězí a vepřové), rýže, kukuřice, fazole, zelenina a tropické ovoce. Kapverdská kuchyně je ovlivněna zejména kuchyní portugalskou, najdeme zde však i africké a brazilské vlivy. Jelikož jsou Kapverdské ostrovy poměrně silně turistické, funguje zde mnoho podniků zaměřených na evropskou či americkou kuchyni, takže kromě kapverdských jídel si pochutnáte také na klasických hamburgerech, hranolkách, pizze apod.
Která jídla kapverdské kuchyně stojí za to vyzkoušet?
Kapverdská jídla jsou často dochucována tzv. malaguetou (pikantní dochucovadlo). Přílohou k jídlům bývá obvykle rýže nebo zeleninová směs.
Obyvatelé Kapverdských ostrovů jsou milovníci zákusků a sladkostí. Ochutnejte např. jejich doce de papaia (moučník z kousků slazené papáji), pudim flan (pudink ve tvaru bábovky s karamelem, který pochází z Portugalska), filhoses de banana (smažené placky či válečky z banánové směsi) nebo gelado de bolacha (zmrzlina ze slazené smetany a mléka s kousky sušenek). Výtečné a sladké je také místní ovoce, jako např. banány, kokosy, manga, papáje a další exotické ovoce.
Na Kapverdských ostrovech vyzkoušejte z tradičních alkoholických nápojů místní grogue (pálenka z cukrové třtiny), dále míchané koktejly z grogue nebo pontche (obdoba grogue s přidáním třtinového medu). K zapití kapverdských jídel doporučujeme lahodná portugalská i kapverdská vína. Také o kvalitní pivo (např. kapverdská Strela či portugalské Sagres) není na Kapverdských ostrovech nouze. Co se týče nealkoholických nápojů, nejlepší jsou bezesporu čerstvé ovocné džusy. Z horkých nápojů Kapverďané pijí kávu i čaj.