Albánská kuchyně není nijak zvlášť známá, ale je velmi chutná a zdravá. Najdeme v ní vlivy balkánských kuchyní, jako např. řecké, bulharské, černohorské, turecké, ale i italské. Základními surovinami albánské kuchyně jsou ryby a mořské plody, maso (především skopové, telecí a vepřové), čerstvá zelenina, bylinky (např. bazalka, tymián, rozmarýn, máta, oregano), ořechy, obiloviny, mléčné výrobky i olivový olej. Oblíbeným způsobem úpravy pokrmů je v Albánii grilování.
Které speciality a jídla albánské kuchyně stojí za to vyzkoušet?
K téměř všem pokrmům v Albánii dostanete zeleninový salát (obvykle z rajčat, oliv, okurky a papriky, olivového oleje, octu a soli) a albánský chléb bukë. Časté jsou různé jogurtové zálivky a omáčky.
Také mezi sladkostmi albánské kuchyně najdeme byrek, v tomto případě je však koláč z tenkého filo těsta připraven na sladko s medem, fíky či jinou náplní. Dalšími typickými albánskými dezerty z filo těsta jsou tulumba (smažené válečky polévané sirupem), baklava (vrstvený zákusek s oříšky a medem) a kadaif (tenké nudle smotané do klubíčka, ohřívané na másle a polité medem nebo sladkým sirupem). V Albánii stojí za ochutnání také další balkánské dezerty, jako např. halva (zákusek ze sezamových semínek či mouky, medu, sušeného ovoce a ořechů) a lokum (sladké želé).
Mezi nejznámější alkoholické nápoje albánské kuchyně patří albánský koňak. Ochutnejte např. slavný Skënderbeu. Z alkoholických nápojů je v Albánii oblíbená ještě vinná pálenka raki. Výtečné je albánské víno, například merlot či cabertnet. Pokud budete chtít ochutnat místní pivo, zvolte značky Tirana nebo Korca. Pozor: pivo má v Albánii slabě nasládlou chuť.
Z teplých nápojů mají Albánci rádi tureckou kávu připravovanou v džezvě, kterou však nejprve smíchají s cukrem. Káva je velmi silná a sladká.