1. eTravel.cz
  2. Bulharsko
  3. Místní kuchyně

Ochutnejte tradiční bulharskou kuchyni

Bulharská kuchyně je výrazně ovlivněna kuchyní řeckou a tureckou. Mezi typické suroviny místní kuchyně patří čerstvá zelenina (především rajčata a papriky), ovčí sýry, hovězí, vepřové a kuřecí maso a ryby a mořské plody. Důležitou součástí bulharských jídel je koření (např. známá čubrica - směs saturejky a pálivých papriček). Bulharská kuchyně je obecně považována za velmi chutnou, pestrou a zdravou. Díky množství zeleniny a salátů, masa a ryb i mléčných výrobků je bulharská kuchyně velmi výživná a lehko stravitelná.

Salát

Mezi nejtypičtější bulharské předkrmy patří polévky, saláty a sýry.

Sýry bývají převážně měkké ovčí nebo kravské, ale setkáme se i s tvrdým sýrem kaškaval, který Bulhaři rádi jedí smažený.

Oblíbenou bulharskou polévkou je tarator (studená polévka z jogurtu, okurky, vlašských ořechů dochucená česnekem a koprem). Další známé bulharské polévky jsou fazolová (bob čorba), dršťková (škembe čorba), čočková polévka (lešta čorba) a hovězí vývar (telčsko vareno).

Ze salátů jedí Bulhaři nejčastěji šopský salát (nakrájená čerstvá okurka, rajčata, paprika a balkánský sýr), dále rajčatový, okurkový, paprikový (pečené papriky a česnek) nebo ovčácký salát (sýr, vajíčka a fazole). Oblíbené jsou také předkrmy, které kombinují sýry a zeleninu - např. papriky plněné sýrem, bramborové hranolky se sýrem apod.

Vyzkoušejte typická bulharská jídla

Mezi jídla, na která v Bulharsku narazíte nejčastěji, patří:

  • Burek - křehké těsto plněné masem, sýrem či špenátemKebabčeta
  • Banica - slaný koláč z listového těsta sypaný sýrem
  • Gjuveč - zapečené maso se zeleninou
  • Kebabčeta - grilované šišky z mletého masa
  • Kebab - postupně odkrajované plátky pečeného nebo grilovaného masa
  • Kofte - grilované karbanátky z mletého masa
  • Musaka - pečený lilek s mletým masem a bešamelem
  • Sarma - plněný zelný nebo vinný list
  • Sirene po šopski - zapečená zelenina se sýrem a vejcem 
  • Šašlik - masovo-zeleninový špíz
  • Ryby a mořské plody - např. makrela, sleď na rožni, žraločí filé, pražené caci, chobotničky, raci, krabi, mušle - v různých úpravách - grilované, pečené, dušené či obalené v těstíčku

Oslaďte si život dezerty bulharské kuchyně

Nejznámějším bulharským dezertem je baklava (sladkost z ořechů, mandlí, medu a sezamu). Bulhaři velmi rádi mlsají také palačinkytolumbi (smažené válečky se sladkým sirupem), zmrzlinu a čerstvé ovoce. Pro Bulharsko je typický místní jogurt, který Bulhaři exportují do celého světa. Je nakyslý, působí blahodárně na trávení a podává se často s medem.

Zmrzlina

Po jídle si Bulhaři rádi dopřávají silnou kávu. V Bulharsku se pije převážně espresso. Z nealkoholických nápojů se dále pijí ovocné šťávy (malinová, jablečná, jahodová), minerální vody z horských pramenů a limonády známých značek.

Alkoholickým nápojům vévodí v Bulharsku víno a pivo. Bulharské červené víno je vyhlášené po celé Evropě (např. Cabernet Sauvignon, Gamza, Kadark, Mavrud, Melnik Merlot). Z bílých vín doporučujeme Dimjat, Chemus, Misket, Sofie a Tamjanka. Dobré místní pivo je např. Astika, Kamenitza, Ledenika, Zagorka a Burgasko pivo. Jako aperitiv pijí Bulhaři rakiji (ovocná pálenka). Z alkoholických nápojů je oblíbená také Mastika (anýzový likér) a Menta (mentolový likér).

Co by vás mohlo o Bulharsku dále zajímat

  • Informujte se o průměrných cenách stravování v Bulharsku.
  • Přečtěte si také základní informace o Bulharsku.
  • Podívejte se na rady, kam se v Bulharsku podívat.
  • Informujte se o počasí v Bulharsku.