Francouzská kuchyně je synonymem pro kulinářské zážitky a vybrané pokrmy a byla organizací UNESCO označena jako nedotknutelné kulturní dědictví. Francouzská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších a nejlahodnějších kuchyní celé planety, která v historii významně ovlivnila mnoho dalších světových kuchyní. Právě Francie je kolébkou tzv. grande (haute) cuisine, tedy gastronomie vysoké úrovně, která je typická pro luxusní restaurace s vysokými cenami a vyžívá se nejenom ve vybraných chutích, ale i v prvotřídním vzhledu jídla a dalších detailech. Francouzská kuchyně se liší region od regionu. Na typická jídla jednotlivých regionů Francie mají vliv místní přírodní podmínky, geografická poloha i okolní oblasti.
Mezi hlavní suroviny francouzské kuchyně patří především jehněčí, skopové, telecí a hovězí maso, zvěřina, ryby a mořské plody, zelenina (hlavně chřest, špenát, baby karotka, dýně), mléčné produkty a sýry, různé masné a uzenářské výrobky, pečivo (především bagety, fougasse, croissanty) a bylinky.
Francouzský oběd i večeře se v restauracích vždy skládá minimálně ze tří chodů. Před hlavním chodem a dezertem je nezbytný předkrm. A jaké předkrmy francouzské kuchyně jsou ty nejlepší? Doporučujeme vám paštiku s bagetkou (výtečná je foie gras ze ztučněných kachních a husích jater), vařené artyčoky se zálivkou vinaigrette (z citronové šťávy), baklažánovou gratinádu (zapečené baklažány), šneky s česnekovým máslem nebo vařené slávky (obvykle na bílém víně). Nejvyhlášenějšími polévkami francouzské kuchyně jsou rybí bouillabaissa (bujabéza), krémová polévka bisque z korýšů nebo tradiční cibulačka.
Které francouzské speciality stojí za to vyzkoušet?
Na francouzském stole obvykle nechybí bagety. Oblíbenými omáčkami jsou aïoli (česneková majonéza), rouille (ostrá šafránová omáčka, obvykle se podává k bujabéze), tapenade neboli tapenáda (pasta z oliv, kapar, ančoviček, olivového oleje a česneku).
Sýry neodmyslitelně patří k francouzské kuchyni. Vyhlášený je např. roquefort (plísňový sýr z ovčího mléka), camembert (plísňový krémový sýr z kravského mléka), bleu d´Auvergne (modrý sýr z kravského mléka), brie (měkký sýr z kravského mléka s bílou plísní), comté (tvrdý sýr z nepasterizovaného kravského mléka) a chèvre (sýry ze syrového nepasterizovaného kozího mléka).
Francouzské dezerty jsou sladkou tečkou, která následuje po každém pořádném francouzském jídle. Co vám doporučujeme na dovolené ze sladkostí francouzské kuchyně vyzkoušet?
Co by to bylo za francouzskou kuchyni, kdyby nebyla doplněna kvalitním vínem? Víno je ve Francii nejběžnějším nápojem a není divu, že francouzské víno je považováno za jedno z nejlepších vín světa. Francie je největším výrobcem vína a věhlasu se těší především odrůdy Merlot, Pinot noir, Cabernet Savignon, Sauvignon blanc, Chardonnay i další. Proslulé francouzské šampaňské pochází z regionu Champagne.
Mezi další oblíbené alkoholické nápoje francouzské kuchyně patří koňak ze stejnojmenného městečka Cognac (vinná brandy z bílého suchého vína), Armagnac (vinná brandy z několika odrůd vína), různé likéry (např. anýzový Pastis) i ovocné pálenky (např. jablečná brandy Calvados) a mnohé další.