Vyberte zemi
21.10–20.12.2020

Maďarská kuchyně: guláš, perkelt a klobásy

Maďarská kuchyně je velice chutná a oblíbená. Maďarská kuchyně je ovlivněna kuchyní slovanských zemí a dále rakouskou, německou a tureckou kuchyní. Základními surovinami maďarské kuchyně jsou hovězí, vepřové a v menší míře i kuřecí maso, v oblasti Balatonu také ryby (candát), v horských oblastech zvěřina, dále různé druhy zeleniny (především zelí, rajčata, papriky, cibule a česnek) a mléčné výrobky (hlavně zakysaná smetana). Téměř ke každému maďarskému jídlu patří tradiční bílý chléb. Pro maďarskou kuchyni jsou typická jídla kořeněná paprikou.

Maďarsko trhy
Prodej koření na centrálním trhu v maďarské Budapešti

Ochutnejte typická maďarská jídla

Z maďarské kuchyně doporučujeme vyzkoušet především pravý maďarský guláš, perkelt, fazolovou polévku i typické klobásy.

Maďarský perkelt

Maďarský perkelt, tzv. pörkölt, je národním maďarským jídlem. Téměř každá domácnost v Maďarsku dělá perkelt trošku jinak a o správné přípravě tohoto slavného maďarského jídla probíhají vášnivé diskuze. Jde o pokrm z masa, rajčat, cibule a papriky dušený ve vlastní šťávě a zahuštěný moukou. Podává se s přílohou, např. s tzv. nokedli. Maďarský perkelt je podobný našemu guláši.

Maďarské klobásy

Maďarské klobásy jsou opravdu vyhlášené. Doporučujeme především čabajku - ostrou suchou paprikovou klobásu. Kromě klobás jsou výtečné také maďarské uzeniny. Vyzkoušejte místní debrecínku pojmenovanou dle města Debrecen. Maďaři dále rádi jedí nám dobře známý uherský salám.

Maďarský guláš

Pravý maďarský guláš, tzv. gulyás, je asi nejslavnějším maďarským jídlem vůbec. Jde o vydatný pokrm z hovězího masa, brambor a cibule ochucený pálivou paprikou. Oproti našemu guláši je maďarský guláš více podobný polévce. Název tohoto jídla pochází od nádoby gulyás, ve kterém si pokrm dříve připravovali pastevci. Dalším typem maďarského guláše je segedínský guláš, do kterého patří kysané zelí.

guláš
Maďarský guláš

Další oblíbená jídla maďarské kuchyně

  • Halászlé - vydatná rybí polévka
  • Jókai bableves - fazolová polévka
  • Kolozsvári rakott káposzta - zapečený pokrm ze zelí, masa, rýže a zakysané smetany
  • Lángos - smažené placky z kynutého těsta (nejčastěji podávané s česnekem, smetanou a sýrem)
  • Lecsó - pokrm z dušené zeleniny (rajčata, papriky, cibule)
  • Palacsinta - palačinka s masem, sýrem, houbami nebo dalšími náplněmi, oblíbené jsou také sladké palačinky
  • Tokáň - ostrý zeleninovo-masový pokrm
  • K maďarským jídlům se často podává tzv. čalamáda - směs nakládané zeleniny

Dopřejte si maďarské dezerty

Kromě sladkých palačinek (např. s ořechy a čokoládou - gundel palacsinta) je pro maďarskou kuchyni typickým dezertem maďarský štrúdl - závin s tvarohem, mákem, švestkami či ořechy, který vám bude jistě chutnat. Vyzkoušejte také dobos torta - piškotový dort z několika vrstev s čokoládovým krémem, ořechy a karamelem. Dalším výtečným dezertem maďarské kuchyně je somlói galuska - piškotový dezert s čokoládovým a vanilkovým krémem, šlehačkou a ořechy. Pokud máte rádi teplé sladkosti, dejte si pogáč - pečivo z kvasnicového těsta. Jestliže dáte přednost spíše něčemu známému, vyzkoušejte místní trdelník - kürtöskalács.

Zapijte jídlo lahodným maďarským vínem

Ochutnávky maďarské kuchyně se neobejdou bez tokajského víno, které pochází ze stejnojmenného maďarského regionu. Jde o aromatické víno nazlátlé barvy a sladké chuti. Ze suchých bílých vín doporučujeme olaszrizling (vlašský ryzlink) a z červených vín bikavér - silné červené víno, kterému se říká "býčí krev".

Kromě vína pijí z alkoholických nápojů Maďaři rádi pálenky (např. meruňkovici - barack pálinka a třešňovici - cseres pálinka) a bylinkový likér Unicum. 

Z nealkoholických nápojů je v Maďarsku oblíbená černá káva, která se vaří velmi silná.

Co by vás mohlo dále zajímat