Zájezdy
Letenky
2 dospělí | bez dětí
18.12.2018–17.02.2018
Vyberte dopravu
Vyberte destinaci

Ochutnejte kuchyni Spojených arabských emirátů

Kuchyně Spojených arabských emirátů je velice rozmanitá. Jejím základem je arabská kuchyně, ale potkáme se zde také s vlivy mnoha dalších světových kuchyní. Obzvlášť v turistických oblastech narazíte na různé typy restaurací, například na libanonské, íránské, pákistánské, indické, japonské, čínské, evropské i další stravovací zařízení. Základními surovinami místních pokrmů ve Spojených arabských emirátech jsou ryby a plody moře, velbloudí maso, mléko, luštěniny, datle, fíky a jiné sušené i čerstvé ovoce a zelenina. Jídlo bývá obvykle výrazně dochucováno kořením (zázvorem, hřebíčkem, šafránem, kmínem, muškátem apod.).

Koření
Koření na dubajském trhu

Zajímavosti arabské kuchyně

Arabská kuchyně respektuje pravidla islámu, to znamená, že je ve Spojených arabských emirátech vyloučena konzumace vepřového masa a alkoholu. Místo vepřového masa se podávají ostatní druhy masa, jejichž získávání má striktní pravidla. Je nutné, aby zvíře bylo zabito podřezáním hrdla a následně vykrvácelo. Turisté si mohou ve Spojených arabských emirátech dopřát vepřové maso a alkohol pouze v hotelových restauracích, jiných zařízeních pro turisty a specializovaných prodejnách.

Tradiční speciality kuchyně v SAE

Mezi jídla, na která ve Spojených arabských emirátech nejčastěji narazíte v typických místních restauracích, patří následující pokrmy:

Koření
Sušené bylinky a koření na trhu v Dubaji
  • Al Harres - pomalu vařené a následně pečené kořeněné maso s obilovinou
  • Ful medames - kořeněná směs vařených fazolí fava
  • Ghuzi - pečené jehněčí nebo skopové maso na špejli s rýží, zeleninou a oříšky
  • Hummus - směs z vařené cizrny
  • Matchbous - kořeněné jehněčí maso podávané nejčastěji s rýží
  • Nadívaný velbloud - slavností jídlo - velbloudí maso plněné kuřecím nebo jehněčím masem či vejci
  • Shawarma - pomalu pečené a silně kořeněné maso podávané s různými přílohami (arabským chlebem, zeleninou, hranolky)

Pokrmy se dochucují tzv. baharátem - směsí koření na maso a ryby, která obsahuje muškátový oříšek, fenykl, zázvor, koriandr, skořici, pepř apod.

 

Datle
Sušené a slazené datle

Sladké arabské zákusky

Jako zákusek ve Spojených arabských emirátech určitě vyzkoušejte tradiční esh asaryu (tvarohovo-sýrový koláč s krémem), který je velmi lahodný, mehalabiyu (pudink z růžové vody a pistácií) nebo logaimat (smažené kuličky slazené sirupem). Ve Spojených arabských emirátech se setkáte s mnoha dalšími zákusky. Podávají se zde různé arabské pudinky, např. egyptský umm ali (chlebový pudink s ořechy, kokosem či rozinkami), nebo sladkosti z medu, oříšků a cukru. Zdravější variantou je čerstvé nebo sušené ovoce. Ve Spojených arabských emirátech si vychutnáte především datle a fíky.

Pití ve Spojených arabských emirátech

Nejčastějším nápojem v SAE je z důvodu vysokých teplot voda. Velmi oblíbená je silná arabská káva, která bývá tradičně ochucena kardamomem a silně slazena. Místní lidé si ji rádi dopřávají s vodní dýmkou. Ve Spojených arabských emirátech také často narazíte na čerstvé ovocné šťávy a džusy, které jsou výtečné a navíc plné vitamínů. Doporučujeme ochutnat mléčný nápoj ayran. Alkoholické nápoje jsou z důvodu zdejšího náboženství tabu, můžete si je dopřát pouze v turistických stravovacích zařízeních.

Více o Spojených arabských emirátech