Sleva 500 Kč
Rezervujte si zájezd online a získejte
500 Kčslevu
Zadejte rozpočet a nechte se překvapit, kam až se dostanete!
16.09–15.11.2019
Vyberte dopravu
Cena za osobu

Marocká kuchyně: tajin, kuskus a voňavé koření 

Marocká kuchyně je velice rozmanitá a její pokrmy jsou jedinečným mixem vlivů arabské, berberské a evropské kuchyně. Základními surovinami marocké kuchyně jsou drůbeží, skopové a velbloudí maso, luštěniny, obiloviny, rýže, zelenina a ovoce i ořechy. Pro marockou kuchyni jsou typická výrazně kořeněná jídla. Používá se zde koriandr, šafrán, římský kmín, skořice, pepř, kurkuma, kardamom, fenykl a mnohé další druhy koření. Z marocké kuchyně doporučujeme ochutnat především místní berberskou specialitu tajin z velbloudího masa a tradiční kuskus.

Koření
Výběr koření na marockém trhu

Vychutnejte si speciality marocké kuchyně

Nejčastějšími pokrmy, na které v Maroku narazíte, jsou:

  • Bastila - sváteční pečený koláč z několika vrstev těsta, které jsou prokládány masem, vajíčky, houbami a rozinkami
  • Harira - luštěninová polévka s masem ochucená koriandrem (někdy obsahuje rýži či vejce)
  • Kebab - pečené jehněčí maso na rožni odkrajované po kouscích
  • Kefta - masové karbanátky
  • Kuskus - krupice dušená v páře podávaná se zeleninou a masem (nejčastěji skopovým)
  • Mechoui - rožněné skopové maso, které se peče na velkých oslavách
  • M´hencha - zeleninový závitek s mandlemi
  • Poulet - kuřecí maso plněné olivami či rozinkami
  • Tajin - směs masa, rýže a zeleniny, jež se připravuje v hrnci zvaném stejně jako tento pokrm - tajin

K pokrmům se podává jako příloha arabský chléb. Maročané jedí hojně také saláty z čerstvé zeleniny, především z rajčat a oliv.

Zakončete hodování dezertem marocké kuchyně

V Maroku seženete především sladkosti z ořechů, medu, cukru, karamelu a sušeného ovoce. Ochutnejte smažené taštičky z listového těsta plněné ořechovou nebo mandlovou pastou - tzv. briouats (mohou být také ve slané variantě s masem). Milovníkům sladkých dezertů jistě budou chutnat sladké rohlíčky s marcipánem i směs avokáda, jogurtu a cukru v hustém nápoji - jus d´avocat. Zdravější variantou dezertu je sušené ovoce (především datle a fíky) nebo čerstvé ovoce. Určitě vyzkoušejte granátová jablka a voňavé mandarinky, které vás osvěží a dodají vám potřebné vitamíny.

Zapijte jídlo tradičním marockým čajem

Aniž byste ochutnali proslulý marocký čaj, rozhodně nesmíte z Maroka odjet. Tradiční čaj pijí Maročané doma, na návštěvách i v tzv. "Salon de Thé". Pokud zavítáte do marocké rodiny, bude vám čaj určitě nabídnut. Někdy vám ho dokonce nalijí i prodavači, když vstoupíte do jejich obchodu. Pití marockého čaje je v Maroku zkrátka tradice. Tento sladký mátový čaj se servíruje v ozdobných skleničkách. Jde o zelený čínský čaj s lístky čerstvé máty a velkým množstvím cukru.

Pokud nejste právě milovníci čaje, dejte si silnou kávu připravovanou v džezvě nebo vymačkanou šťávu z čerstvého ovoce. Alkoholické nápoje se v Maroku s ohledem na místní náboženství příliš nepijí. V turistických zařízeních a některých obchodech však není problém alkohol sehnat.

Marocký čaj
Tradiční marocký čaj

Co by vás mohlo dále zajímat