Portugalská kuchyně vychází z následujících surovin: ryby (hlavně tresky, makrely, sardinky), mořské plody, maso (především vepřové, drůbeží a králičí), luštěniny, obiloviny, zelenina (hlavně brambory), ovoce, olivy, olivový olej, různé bylinky, česnek, mléčné výrobky a kozí i ovčí sýry. V průběhu historie působilo na portugalskou kuchyni mnoho vlivů, především španělských, jihoamerických, severoafrických i asijských. Přesto si portugalská kuchyně zachovala jednoduchost a jistou specifičnost.
Které speciality a jídla portugalské kuchyně stojí za to vyzkoušet?
K portugalským jídlům se jako příloha servírují brambory (vařené, pečené i smažené), rýže, chléb (broa - kukuřično-pšeničný chléb) nebo tzv. milho frito (smažená kukuřičná kaše).
Ze zákusků portugalské kuchyně rozhodně musíte ochutnat slavné portugalské koláčky pastel de nata, které jsou naprosto výtečné. Skládají se z listového těsta plněného žloutkovým krémem a pocházejí z Lisabonu. Tyto lahodné portugalské koláčky seženete v každé portugalské cukrárně či pekárně. Dalšími skvělými místními dezerty jsou ovos moles (oválný zákusek podobný vejci s žloutkovým krémem a cukrem v tenkém těstě), pudim flan (vanilkový pudink ve tvaru malé bábovky s karamelem) a arroz doce (sladký rýžový nákyp s mlékem, skořicí a citronem).
Portugalské víno je opravdu výtečné. Není divu, že ho Portugalci pijí ze všech nápojů snad nejvíce. Ať už jde o slavné portské víno, klasické portugalské víno nebo lahodné víno z Madeiry (posílené brandy). Portugalské víno se dělí na bílé, červené, růžové, zelené (mladé kyselé a jiskrné víno) a zralé víno Maduro. Co se týče piva, narazíte v Portugalsku na poměrně kvalitní značky. Doporučujeme např. Sagres, Super Bock, Cristal či Cintra.
Z tvrdších alkoholických nápojů ochutnejte ponchu (pálenka z cukrové třtiny) nebo aguardente (různé pálenky z vinných hroznů, fíků, jahod, třešní či bylinek).
Z teplých nápojů zaujímá v portugalské kuchyni nezastupitelné místo káva. Podává se zde silná černá káva původem většinou z Brazílie. Kávu si Portugalci vychutnávají každý den s některým ze skvělých portugalských zákusků. Kromě kávy však Portugalci holdují také čaji, údajně prý dokonce naučili popíjet čaj Angličany.
Pro portskou kuchyni je typická specialita francesinha (teplý sendvič s masem, šunkou a sýrem zalitý rajčatovo-pivní omáčkou) servírovaný s hranolky. Někdy se k francesinze podává také volské oko. Jde o jídlo pocházející právě z Porta, kde ho můžete ochutnat na každém rohu. Další portskou specialitou je tzv. tripas à moda do Porto (pokrm z drštěk a bílých fazolí).
K portské kuchyni neodmyslitelně patří portské víno, které se vyrábí pouze v regionu Douro v okolí horního toku řeky Douro. Historie pěstování portského vína je zde velmi dlouhá. Portské víno je silné víno s přidaným vinným destilátem (brandy), které má těžší a sladší chuť. Ochutnáte ho v mnoha vinných sklípcích či restauracích v Portu. Existují dva základní druhy portského vína, a to tawny a ruby, které zrají v dubových sudech. Ruby zraje pouze 3 roky a má sladkou ovocnou chuť a tmavou barvu, zatímco tawny zraje déle a získá ostřejší ořechovou chuť a nazlátlou barvu. Nejlepším portským vínem je tzv. vintage, které je vyrobené z hroznů pouze jednoho ročníku a je velice drahé.