Vychutnejte si portugalskou kuchyni!

Portugalská kuchyně vychází z následujících surovin: ryby (hlavně tresky, makrely, sardinky), mořské plody, maso (především vepřové, drůbeží a králičí), luštěniny, obiloviny, zelenina (hlavně brambory), ovoce, olivy, olivový olej, různé bylinky, česnek, mléčné výrobky a kozí i ovčí sýry. V průběhu historie působilo na portugalskou kuchyni mnoho vlivů, především španělských, jihoamerických, severoafrických i asijských. Přesto si portugalská kuchyně zachovala jednoduchost a jistou specifičnost. 

Portugalské tapas
Mix portugalských tapas

Tradiční portugalská jídla a speciality

Které speciality a jídla portugalské kuchyně stojí za to vyzkoušet?

  • Açorda - alentejská polévka z rozmixovaného chleba, vajec, česneku, koriandru a olivového oleje
  • Alheira - klobása z jiného než vepřového masa a chlebu
  • Arozz de marisco - pokrm podobný španělské paelle, rýže s mořskými plody a zeleninou
  • Bacalhau - sušená nasolená treska připravovaná na mnoho způsobů, známý je např. pokrm bacalhau a Gomes de Sá (vrstvy nasolené tresky, brambor a cibule s vejci a olivami)
  • Bife - plátek masa (hovězího či vepřového) s vinnou omáčkou servírovaný obvykle se smaženými bramborami a volským okem
  • Caldeirada - dušené jídlo z různých druhů ryb a brambor
  • Cataplana - dušené mořské plody s olivovým olejem a zeleninou, původem z Algarve
  • Caldo verde - tradiční portugalská polévka z brambor, kapusty, cibule a klobás, servíruje se teplá či studená
  • Espada preta - černá úhořovitá ryba tkaničnice, která se podává se smaženým banánem, krevetovou omáčkou a rajčaty
  • Espetada - špíz z masa nebo mořských plodů
  • Chouriço - uzená vepřová klobása s paprikou
  • Leitão assado – pečené sele
  • Migas - pokrm z chlebu s česnekem, olivovým olejem a zeleninou
  • Pastel de bacalhau - smažené koláčky ze směsi nasolené tresky plněné ovčím sýrem
  • Porço à alentejana - portugalské jídlo z vepřového masa a škeblí
  • Serra - slavný portugalský ovčí sýr z regionu Serra da Estrella

K portugalským jídlům se jako příloha servírují brambory (vařené, pečené i smažené), rýže, chléb (broa - kukuřično-pšeničný chléb) nebo tzv. milho frito (smažená kukuřičná kaše).

Madeirský chléb
Madeirský chléb

Věhlasné portugalské koláčky a ostatní sladkosti

Ze zákusků portugalské kuchyně rozhodně musíte ochutnat slavné portugalské koláčky pastel de nata, které jsou naprosto výtečné. Skládají se z listového těsta plněného žloutkovým krémem a pocházejí z Lisabonu. Tyto lahodné portugalské koláčky seženete v každé portugalské cukrárně či pekárně. Dalšími skvělými místními dezerty jsou ovos moles (oválný zákusek podobný vejci s žloutkovým krémem a cukrem v tenkém těstě), pudim flan (vanilkový pudink ve tvaru malé bábovky s karamelem) a arroz doce (sladký rýžový nákyp s mlékem, skořicí a citronem).

Pastel de nata
Tradiční portugalské koláčky pastel de nata s kávou

Portugalské víno a další nápoje portugalské kuchyně

Portugalské víno je opravdu výtečné. Není divu, že ho Portugalci pijí ze všech nápojů snad nejvíce. Ať už jde o slavné portské víno, klasické portugalské víno nebo lahodné víno z Madeiry (posílené brandy). Portugalské víno se dělí na bílé, červené, růžové, zelené (mladé kyselé a jiskrné víno) a zralé víno Maduro. Co se týče piva, narazíte v Portugalsku na poměrně kvalitní značky. Doporučujeme např. Sagres, Super Bock, Cristal či Cintra.

Z tvrdších alkoholických nápojů ochutnejte ponchu (pálenka z cukrové třtiny) nebo aguardente (různé pálenky z vinných hroznů, fíků, jahod, třešní či bylinek).

Z teplých nápojů zaujímá v portugalské kuchyni nezastupitelné místo káva. Podává se zde silná černá káva původem většinou z Brazílie. Kávu si Portugalci vychutnávají každý den s některým ze skvělých portugalských zákusků. Kromě kávy však Portugalci holdují také čaji, údajně prý dokonce naučili popíjet čaj Angličany.

Portugalská káva a dezert
Madeirské víno, káva a dezert

Specifická kuchyně Porta

Pro portskou kuchyni je typická specialita francesinha (teplý sendvič s masem, šunkou a sýrem zalitý rajčatovo-pivní omáčkou) servírovaný s hranolky. Někdy se k francesinze podává také volské oko. Jde o jídlo pocházející právě z Porta, kde ho můžete ochutnat na každém rohu. Další portskou specialitou je tzv. tripas à moda do Porto (pokrm z drštěk a bílých fazolí).

Slavné portské víno

K portské kuchyni neodmyslitelně patří portské víno, které se vyrábí pouze v regionu Douro v okolí horního toku řeky Douro. Historie pěstování portského vína je zde velmi dlouhá. Portské víno je silné víno s přidaným vinným destilátem (brandy), které má těžší a sladší chuť. Ochutnáte ho v mnoha vinných sklípcích či restauracích v Portu. Existují dva základní druhy portského vína, a to tawny a ruby, které zrají v dubových sudech. Ruby zraje pouze 3 roky a má sladkou ovocnou chuť a tmavou barvu, zatímco tawny zraje déle a získá ostřejší ořechovou chuť a nazlátlou barvu. Nejlepším portským vínem je tzv. vintage, které je vyrobené z hroznů pouze jednoho ročníku a je velice drahé.

Sudy s portským vínem
Sudy s portským vínem

Co by vás mohlo dále zajímat