Kuchyně na Kypru je velmi pestrá, zdravá a chutná. Je výrazně ovlivněna řeckou, tureckou i britskou kuchyní. Mezi základní suroviny kyperské kuchyně patří maso, ryby a mořské plody, čerstvá zelenina a ovoce. Pokrmy se na Kypru dochucují oreganem, koprem a dalším kořením a bylinkami. Na Kypru se pěstuje obilí, brambory, citrusové plody i další ovoce a zelenina. Kyperská kuchyně se může poněkud lišit v jižní a severní části ostrova, jelikož Severní Kypr je silněji ovlivněn tureckou kuchyní.
Mezi nejznámější kyperské speciality patří:
Dále se na Kypru setkáte s následujícími typickými řeckými jídly:
Kypr se pyšní lahodným vínem. Nejlepší vinice se nacházejí v okolí Pafosu a Limassolu. Mezi nejoblíbenější kyperská vína patří dezertní víno Commandaria. Dalším populárním kyperským alkoholickým nápojem je Zivania - pálenka z ovocných slupek. Doporučujeme vyzkoušet taktéž tzv. Brandy Sour - drink z místní brandy nebo pomerančový likér Filfar. Na Kypru se hojně pije i řecké Ouzo.
Kypřané milují silnou kávu. Vaří ji v džezvě a podávají silně slazenou (glyko) nebo bez cukru (sketo).